DOE-HET-NIET-ZELF

19 juni: Vandaag weer een stap in de goede richting met meer openingen en daarmee mogelijkheden om weer te gaan groeien! Maar…
                                                                DOE-HET-NIET-ZELF
 
De heilige graal voor veel ondernemers is autonome groei.
 
Zelfstandig groeien, dat klinkt stoer: je hebt niemand nodig, groeien doe je alleen. Heel stoer, maar niet persé heel slim, vooral niet in de eenentwintigste eeuw.
 
Je groeit namelijk veel sneller als je samenwerkt met anderen. Met de juiste partners kun je veranderen van een veelbelovende onderneming in een succesvolle onderneming.
 
Op het eerste gezicht bestaan de meeste bedrijven uit een enkele onderneming. Dat was tot ver in de twintigste eeuw ook zo, bedrijven probeerden uit alle macht om alles zelf te doen. Een autofabrikant als DAF produceerde elk boutje en moertje zelf en de familie Van der Valk was niet alleen eigenaar van haar restaurants, maar ook van veel toeleveranciers. Afhankelijkheid van anderen werd gezien als een teken van zwakte.
 
De afgelopen vijftien jaar is dit drastisch veranderd. Als gevolg van de moordende concurrentie zijn partnerships en samenwerken de enige strategie om te overleven: als je denkt dat je alles zelf kunt, ben je failliet voordat je eerste klant terugkomt voor een tweede bestelling.
 
De grootste merken bestaan vandaag de dag in werkelijkheid uit een netwerk van ondernemingen. Apple, Vodafone, BMW en Walt Disney bestaan eigenlijk niet meer in de vorm van fabrieken waar eigen werknemers alles ‘zelf doen’, het zijn slechts merken, marketingconcepten. Al deze merken hebben natuurlijk een netwerkleider die de procesregie voert over de samenwerking en de centrale visie bewaakt, maar zonder hun samenwerking met soms honderden partners zouden ze niets meer kunnen leveren.
 
Als je mee wilt tellen, heb je geen keuze, dan moet je wel profiteren van alle voordelen van samenwerking:
● Twee weten meer dan een: je hebt samen meer kennis en ervaring en de interactie zorgt ervoor dat je vanzelf out of the box gaat denken.
● Je kunt samen veel meer werk verzetten: alle medewerkers van je partner zijn eigenlijk ook een beetje jóúw medewerkers. Als je partners hebt, ben je eigenlijk al aan het groeien!
● Door samen te werken kun je veel sneller reageren op actuele ontwikkelingen: je hoeft niet te wachten tot je een nieuwe business unit hebt opgezet, met goeie partners ben je direct op de hoogte en up to speed.
René
 
 
#leidinggeven #management #groeikracht #mkb #managementtips #personeel #business #growthhacking #managementconsulting #doelenstellen #businessconsulting #opschalen #brainstormen #businessmodels #groeien #nationaalgroeiplan #ondernemen #groeikracht #businessdevelopment #groei #hetgeheimvangroeikracht #consultant