Heb jij al een ‘AI’ officer in dienst?

Heb jij al een ‘AI’ officer in dienst?
We lezen en horen er steeds vaker en meer over. Meer en meer bedrijven hebben te maken met kunstmatige intelligentie (AI), je kunt er gewoon niet meer omheen.
Maar eigenlijk weten we er nog veel te weinig van en het ontwikkelt zich bovendien ook nog razendsnel. Je moet er nu echt iemand voor verantwoordelijk gaan maken. Feitelijk een soort ‘Chief Artificial Intelligence Officer’ (CAIO) aanstellen.
Onderzoek toont aan dat 11% van middelgrote tot grote organisaties al iemand in deze rol heeft benoemd en 21% actief op zoek is naar een CAIO (bron: Foundry)
Wat voor iemand zoek je dan?
De ideale CAIO heeft veel meer nodig dan alleen toptechnologie- en AI-vaardigheden. Hij/zij moet AI-adoptie snappen en kunnen toepassen. En in staat zijn om de voordelen van AI af te wegen tegen de risico’s.
Hij/zij moet ook kunnen samenwerken met verschillende afdelingen bij het ontwikkelen van een AI-strategie en -visie, relevante toepassingen kunnen ontwerpen en implementeren, projectresultaten kunnen beoordelen en (heel belangrijk!) de ROI kunnen meten.
Je zou denken dat CAIO’s vooral bij technologiebedrijven nodig zijn, maar eigenlijk zou elke organisatie zo’n A.I. expert/leider moeten hebben, want we hebben er allemaal mee te maken. A.I. is een veelbelovende maar disruptieve technologie die zich voortdurend en steeds sneller ontwikkelt – daar wil en moet je grip op houden!
Je ziet AI steeds meer geïntegreerd raken in alle aspecten van de bedrijfsvoering. Voor organisaties die AI nog niet gebruiken, betekent dit dat ze zich snel moeten aanpassen of het risico lopen achterop te raken. En daarnaast zijn er natuurlijk enorm veel voordelen die je onbenut laat als je deze technologie niet omarmt.
Partnerships zijn daarbij cruciaal, zijn superbelangrijk voor het begrijpen, bijhouden en aanpassen aan alle AI-ontwikkelingen. Dus ga op zoek naar een betrouwbare partner die je kan helpen om jouw AI-reis zo soepel mogelijk te laten verlopen. En zorg dat je in die reis intern een ervaren AI-leider of CAIO aan het roer hebt staan, want deze materie is té complex om zelf aan te pakken – daar heb je echt een expert voor nodig.
Trouwens…..volgens mij lopen we al flink achter bij alle ontwikkelingen; vul maar eens ‘CAIO’ in bij Linkedin-profielen, daar zijn er nog maar bar weinig van…. dus kom snel in de actiestand, voordat het te laat is.
hashtag#leiderschap hashtag#groeikracht hashtag#innovatie hashtag#groeien hashtag#AI
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
???? expertise: CEO McDonald’s NL, serieondernemer, groeispecialist
???? ik help MKB bedrijven met het uitvoeren van hun groeiplannen
✅ 200+ klanten reviews (zie: LinkedIn ‘recommendations’)
???? link of volg mij (via ????op LinkedIn)