Gouden tips van ondernemers!

Gouden tips van ondernemers! Gisteren hoorde ik van een ondernemer (bedrijf met 10 onderhoudsmonteurs) dat hij zijn medewerkers € 250 per kwartaal betaalt als ze het kwartaal daarvoor NIET ziek zijn geweest. Ook heeft hij ingevoerd dat als medewerkers zich wel ziek voelen dat ze hem daar persoonlijk even over bellen.

Hij is stomverbaasd over de resultaten: in 2023 had hij nog 500 uur ziekteverzuim (kostenpost van € 30.000) en sinds de introductie van dit ‘bonus & bellen’-systeem is dat teruggezakt naar…. NUL!

Als sparring-partner van MKB-ondernemers hoor ik van veel klanten over ‘struggles’ die ze tegenkomen. Maar ook over de oplossingen die ze daarvoor bedenken.

Herken jij je in deze uitdagingen?

????Het vinden van talentvolle en betrokken medewerkers voelt als een onmogelijke opgave. Je wilt mensen met passie voor je bedrijf, die écht het verschil maken. Maar waar vind je die parels?

????Betaalbare experts met echte meerwaarde zijn schaars. Je hebt gespecialiseerde kennis nodig om je ambities te realiseren, maar de kosten lopen vaak de pan uit.

????Sparringpartners die je écht begrijpen en waardevolle input geven, zijn goud waard. Je wilt klankborden met mensen die je uitdagingen delen en je helpen om de juiste stappen te zetten.

????Goede plannen maken is één ding, ze daadwerkelijk uitvoeren is een ander. De praktische kant van groei kan een enorme bottleneck vormen.

Gelukkig delen mijn klanten ook waardevolle tips die hen helpen om deze barrières te overwinnen.

Hierbij een paar gouden lessen:

1. Investeer in je team: blije medewerkers zijn goud waard!
Een team van gemotiveerde en betrokken medewerkers is de basis van elk succesvol bedrijf. Investeer in hun ontwikkeling, creëer een fijne werkomgeving en zorg voor een gezonde balans tussen werk en privé. Zo houd je je talenten binnen boord en trek je nieuwe toppers aan.

2. Kijk verder dan het prijskaartje: expertise betaalt zich terug!
Goedkope oplossingen zijn vaak op de lange termijn duurder. Investeer in experts die échte meerwaarde kunnen bieden en je helpen om je doelen sneller en efficiënter te bereiken. Zie het als een investering in de toekomst van je bedrijf.

3. Zoek de kracht van synergie: samenwerken maakt sterker!
Je hoeft het wiel niet altijd zelf opnieuw uit te vinden. Zoek samenwerking met andere ondernemers, experts en organisaties die je kunnen aanvullen en versterken. Deel kennis, ervaringen en netwerken om samen te groeien.

4. Van plan naar actie: breek je projecten op in hapklare brokken!
Grote plannen kunnen overweldigend zijn. Maak ze concreet en haalbaar door ze op te delen in kleine, overzichtelijke stappen. Zo houd je focus, voorkom je uitstelgedrag en vier je tussentijdse successen.

De beste lessen komen van het leren van anderen en van het durven experimenteren.

Ga op zoek naar inspiratie, blijf nieuwsgierig en wees niet bang om fouten te maken. Zo leer je het meest en kom je steeds dichter bij je groeidoelen!

hashtagleiderschap hashtagmkb hashtaggroeikracht hashtaginnovatie

Eenzaam aan de top? Sparren met collega-ondernemers maakt het verschil!

Eenzaam aan de top? Sparren met collega-ondernemers maakt het verschil!

Ken je dat gevoel? Je hebt alles bereikt waar je ooit van droomde: een succesvolle onderneming, een gemotiveerd team, een prachtige toekomst voor je. En toch… knaagt er soms een gevoel van eenzaamheid. Want ja, die toppositie brengt ook een zekere mate van eenzaamheid met zich mee.

De valkuil van de eenzame beslissingen.

Als ondernemer aan de top draag je een enorme verantwoordelijkheid. Je moet beslissingen nemen die niet altijd eenvoudig zijn. Beslissingen die soms impopulair zijn, of zelfs onzekerheid creëren bij je medewerkers. En die onzekerheid wil je natuurlijk vermijden.

De kracht van sparren.

Maar is het wel verstandig om dit allemaal voor je te houden? Het antwoord is NEE! Juist in de momenten van twijfel en uitdaging is het goud waard om te sparren met collega-ondernemers. Mensen die je begrijpen, die met dezelfde dilemma’s worstelen en die je waardevolle inzichten en perspectieven kunnen bieden.

Mijn eigen ervaring.

Ik kan me het gevoel van eenzaamheid maar al te goed voorstellen. In mijn beginjaren als ondernemer dacht ik ook alles zelf te (moeten) weten en te moeten doen. Ik deelde mijn problemen niet echt graag met anderen, ergens toch bang om te falen of om mijn kwetsbaarheid te tonen. Maar hoe meer ik mezelf isoleerde, hoe zwaarder de lasten werden.

Omslag!

Toen ik besloot te sparren met andere ondernemers ging er een wereld voor me open. Ik ontdekte dat ik niet de enige was die met vragen en problemen worstelde. En dat er anderen waren die mij waardevolle tips en adviezen konden geven. Maar ook dat ik door mijn eigen ervaringen te delen ook weer anderen kon inspireren en helpen.

Nieuwe inzichten en perspectieven: door te sparren met ondernemers uit verschillende branches krijg je een veel breder beeld van alle uitdagingen en mogelijkheden in jouw ondernemerswereld, het zet je echt aan het denken en geeft nieuw perspectief

Krachtigere beslissingen: door barrieres en twijfels te bespreken met anderen kom je tot nieuwe ideeen, en vaak ook tot betere beslissingen.

Versterkt netwerk: door te sparren met collega-ondernemers bouw je waardevolle relaties op waar je op terug kunt vallen als je even steun of een ander perspectief nodig hebt

Meer plezier en motivatie: Ondernemen kan soms eenzaam zijn. Door te sparren met anderen voel je je minder alleen en op de een of andere manier versterkt en dat geeft extra energie

Ben jij ook zo’n ondernemer die (soms????) worstelt met het gevoel van eenzaamheid? Niet precies weet wat je next steps moeten zijn, welke afslag je moet nemen? Wacht dan niet langer, ga sparren met collega-ondernemers want heus, er gaat een wereld voor je open

Hoe gevaarlijk is ‘Project 2025’ voor de VS?

Hoe gevaarlijk is ‘Project 2025’ voor de VS? Het is een initiatief van The Heritage Foundation, een conservatieve denktank in de VS en bestaat uit een uitgebreid plan om de Amerikaanse federale overheid drastisch (!) te herstructureren en te hervormen, direct na de presidentsverkiezingen van 2024.

Wat zijn ze van plan:

????Personeelswisselingen: Project 2025 is van plan grootschalige ontslagen van overheidsambtenaren door te voeren en vervanging door conservatieve medewerkers.

????Beleidswijzigingen: het project bevat een uitgebreid pakket aan conservatieve beleidsvoorstellen op gebieden als economie, belastingen, milieu, immigratie en buitenlands beleid.

????Onmiddelijke uitvoering: er wordt op dit moment een gedetailleerd plan gemaakt om de voorgestelde beleidswijzigingen direct na de winst van Trump direct, snel en efficiënt door te voeren.

????Opleiding en training: er wordt geïnvesteerd in de opleiding en training van conservatieve medewerkers om ze voor te bereiden op overheidsfuncties.

Project 2025 is omstreden en wordt gezien als een enorme bedreiging voor de onafhankelijkheid van de overheid. Het wordt ook bekritiseerd vanwege de potentiële gevolgen voor de Amerikaanse democratie en de rechtsstaat.

Donald Trump zegt niets van dit plan te weten, maar dat wordt ernstig in twijfel getrokken.

‘Project 2025’ – een directe bedreiging voor de democratie in de VS? En daarmee voor de stabiliteit in de wereld?

hashtagproject2025 hashtagheritagefoundation hashtagtrump